Door Renate van der Schans, bekkenfysiotherapeut.
Tijdens de zwangerschap verandert er van alles in je lichaam. Onder invloed van hormonen worden spieren, banden en kraakbeen weker. Allemaal om ervoor te zorgen dat de baby tijdens de bevalling gemakkelijker door je bekken naar buiten kan komen.
Die verweking kan ook zorgen voor een verminderde werking van de bekkenbodemspieren. Bij een vaginale bevalling komt er veel druk op de bekkenbodemspieren te staan, waardoor deze uitrekken. Ze kunnen ook beschadigen. Tijdens de eerste veertien dagen na de bevalling treedt er al veel herstel op. De baarmoeder krimpt weer en de bekkenbodemspieren komen langzaam terug in hun vorm. Geef je lichaam en deze spieren de tijd om te herstellen. Bouw je belasting rustig op, neem ook op tijd rust. Herstel na een bevalling kan zeker drie tot zes maanden duren.
Urineverlies na de bevalling; geen reden tot bezorgdheid
De eerste weken na de bevalling is het niet vreemd als je af en toe wat urine verliest. Dat kan gebeuren als je bijvoorbeeld moet hoesten of lachen. Of wanneer je je kindje optilt uit bed. Dit wordt ook wel inspanningsincontinentie genoemd. Ook kun je bij lang staan of wandelen een zwaar gevoel bij je vagina ervaren. Dit zijn tekenen dat je bekkenbodem nog niet voldoende hersteld is. Ervaar je deze klachten nog als je op na controle gaat bij de verloskundige, dus ongeveer een week of zes na de bevalling, dan is het goed om dit aan te geven aan de verloskundige.
Bekkenfysiotherapie biedt hulp
Het kan dan slim zijn om een afspraak te maken met een bekkenfysiotherapeut om te kijken wat je hieraan kunt doen. Dit is belangrijk, want uit onderzoek blijkt dat vrouwen die tijdens de zwangerschap en na de bevalling last hebben gehad van urineverlies een grotere kans hebben op het krijgen van incontinentie op latere leeftijd.
De bekkenfysiotherapeut kan samen met jou bekijken wat precies de oorzaak is van de incontinentie na je bevalling. Zijn je bekkenbodemspieren te zwak, of gebruik je ze verkeerd? Voer je de oefening voor de bekkenbodem goed uit? Of is het nog moeilijk om een goede balans te vinden tussen activiteiten en rust? Dit is voor iedereen anders en het is belangrijk dat je het probleem op de goede manier aanpakt.
Meer informatie?
Heb je vragen over incontinentie tijdens de zwangerschap of na de bevalling? Neem gerust contact met mij op, ik help je graag verder.