Enneagram coach

Enneagram De Basis Weert

Ben je op zoek naar meer balans in je leven? Sonja Baetsen is Enneagram coach bij de Basis en kan jou, op basis van de uitkomst, een heel gericht traject aanbieden in de vorm van haptotherapie en coaching! Zo zit je in no-time weer lekker in je vel.

Ontdek de geheimen van het Enneagram: welk persoonlijkheidstype ben jij?

Wie ben je, diep van binnen? Schuilt er een avonturier, romanticus, helper of misschien wel een winnaar in jou? Volgens de leer van het Enneagram zijn er negen persoonlijkheidstypes. Door via een Enneagram coach jouw type te leren kennen, kom je in contact met je eigen ik, met de bron van je levenskracht. Het is bijzonder te ontdekken welke geheimen elk persoonlijkheidstype prijsgeeft!

Wist je dat?

Het Enneagram stamt uit de tijd van de Egyptenaren en Griekse wijsgeren? Het woord Enneagram is afkomstig van het Griekse woorden ‘ennea’ (negen), en grammè (figuur). Het oudste geschrift waar de symbolen van het Enneagram in vermeld worden dateert uit de elfde eeuw! Sindsdien is er wel een en ander veranderd aan het Enneagram, maar de essentie: een beschrijving van je drijfveren, hoe je in het leven staat en waar je conflicten ervaart, is hetzelfde gebleven.

De negen Enneagram persoonlijkheidstypes

Het Enneagram bestaat uit een negenpuntige ster in een cirkel. Elke punt van de ster vertegenwoordigd een persoonlijkheidstype. Alle types zijn met elkaar verbonden, maar het ene type dus wat dichterbij je staat dan het andere. 

In een Enneagram coach sessie onderzoekt Sonja welk persoonlijkheidstype het best bij jou past. Hierdoor krijg je een hulpmiddel in handen om jezelf en je handelen, maar ook je relaties met anderen beter te leren kennen.

Elk persoonlijkheidstype creëert voor zichzelf een ideaalbeeld (de verleiding), dat vaak lastig of niet haalbaar is en daardoor voor (interne) conflicten kan zorgen. Daar sluit op aan dat andere aspecten niet toegelaten worden (vermijding) omdat ze niet passen bij ons ideaalbeeld. Door jouw verleiding en vermijding te onderzoeken, maak je de weg vrij voor persoonlijke groei en ontwikkeling.
Dit zijn de negen types:

1. Perfectionist/Hervormer

Jij weet precies hoe dat je alles perfect moet uitvoeren. Je werkt doel- en oplossingsgericht en vindt alleen het allerbeste goed genoeg. Orde en principes zijn belangrijk voor je en je hebt er geen moeite mee om kritiek te geven. Maar kritiek krijgen, dat is een ander verhaal!
Verleiding: perfectie
Vermijding: imperfectie/ergernis

2. Helper

Iedereen kan altijd bij jou terecht. Je hebt veel fijne vriendschappen en wordt gezien als iemand die altijd klaarstaat om te helpen. Je voelt ook goed aan wat iemand nodig heeft en krijgt hier waardering voor. Maar van die waardering ben je wel afhankelijk. Krijg je die een keer niet? Dan kun je je best wel gekwetst en gepasseerd voelen.
Verleiding: nodig zijn/belangrijk willen zijn
Vermijding: behoeftig zijn/de eigen behoeften

3. Winnaar/Bereiker

Jij bruist van energie, bent daadkrachtig en prestatiegericht. Succes en carrière zijn voor jou heel belangrijk. Anderen kijken vaak op tegen je zelfverzekerdheid en charme. Jouw valkuil schuilt in het altijd maar de beste willen zijn. Falen wil je kost wat kost vermijden.
Verleiding: succes/uitblinken
Vermijding: falen

4. Romanticus

Als romanticus leef je volledig vanuit je hart: je bent gevoelig, intens, creatief en origineel. Je houdt ervan om naar binnen te kijken en op innerlijke ontdekkingsreis te gaan. Jouw zelfbewustheid en hang naar alles wat anders en uniek is maken je een beetje allergisch voor alledaagsheid.
Verleiding: echtheid/anders of speciaal zijn
Vermijding: alledaagsheid/gewoon zijn

5. Waarnemer/Onderzoeker

In tegenstelling tot de romanticus heeft de waarnemer een objectieve kijk op de wereld. Je houdt graag het overzicht, hebt een grote hang naar kennis en bent analytisch en onafhankelijk. Van nature houd je graag wat afstand tot anderen.
Verleiding: kennis
Vermijding: afhankelijkheid/leegte/het niet weten

6. Loyalist

Op jou kun je bouwen! Je bent betrouwbaar, toegewijd en houdt van veiligheid. Risico’s maken je onzeker en die vermijd je dan ook liever.
Verleiding: veiligheid
Vermijding: onzekerheid/verkeerd gedrag/afwijkend gedrag

7. Levensgenieter/Avonturier

Met jou is het altijd gezellig. Je houdt van avontuur, een goed feestje en je bent extravert en optimistisch ingesteld. Plezier maken is voor jou heel belangrijk, vervelende dingen ga je dan ook liever uit de weg.
Verleiding: plezier/genot
Vermijding: pijn/beperking

8. Leider/Baas

Jij bent dominant, assertief, sterk en confronterend. Niemand houdt jou tegen in het bereiken van je doelen. Je hebt een sterk rechtvaardigheidsgevoel en durft je uit te spreken als je het ergens niet mee eens bent. Op anderen kun je intimiderend overkomen, maar je hebt stiekem ook een zachte en vriendelijke kant.
Verleiding: kracht/macht/sterk zijn
Vermijding: kwetsbaarheid/zwakte

9. Bemiddelaar

Als bemiddelaar houd je van harmonie. Ruzie of discussies ga je dan ook het liefst uit de weg. Je past je liever aan dan dat je de strijd aangaat. Je bent vriendelijk en rustig en wordt gewaardeerd omdat je je goed kunt inleven in anderen en altijd oplossingen voor problemen weet te vinden. Jouw valkuil is dat je je eigen mening minder belangrijk vindt als die van anderen, waardoor je soms een beetje over je heen laat lopen.
Verleiding: harmonie/verbondenheid
Vermijding: conflicten

Leef je vanuit je hart, hoofd of buik?

De persoonlijkheidstypes van het Enneagram zijn in te delen in drie categorieën: hart, hoofd en buik. De een maakt beslissingen vooral gevoelsmatig, de ander is meer rationeel of instinctief ingesteld.
Harttypes: helper, winnaar en romanticus
Hoofdtypes: waarnemer, loyalist, levensgenieter
Buiktypes: baas, bemiddelaar, perfectionist

De Basis Weert: vele specialismen onder één dak

Naast Enneagram coaching en haptotherapie bieden we bij De Basis in Weert (Midden-Limburg) een combinatie van specialismen aan. Zo kun je bij ons ook terecht voor algemene fysiotherapie, bekkenfysiotherapiesportfysiotherapieseksuele hulpverlening, een revalidatietraject of enneagram consult. We werken daarnaast ook veel samen met onze partners, waaronder een voedingscoach, ergotherapeut, coach en logopedist. Het ruime aanbod aan mentale en fysieke begeleiding maakt de Basis uniek en zorgt ervoor dat we altijd Optimale Zorg op maat kunnen bieden.

Een Enneagram coach sessie plannen?

Elk persoonlijkheidstype uit het Enneagram heeft vele kwaliteiten! Als je deze kent, kunnen ze je helpen in je leven. En als je weet wat je onbewust vermijdt, word je milder voor jezelf en sta je jezelf toe om te leren en bewuster in het leven te staan.
Scroll naar boven