Seksuele hulpverlening

Seksuele hulpverlening De Basis Weert

Vrijen hoort fijn te zijn, maar helaas is dat niet altijd zo. Als er problemen zijn bij vrijen heeft dit ook vaak veel invloed op de rest van je leven en je relatie. Het voelt bijvoorbeeld niet prettig door pijn bij gemeenschap (dyspareunie), minder gevoel hebben, urineverlies tijdens het vrijen, stress, angst of een totale blokkade waardoor gemeenschap onmogelijk wordt (vaginisme). Vaak ook wordt vrijen na een zwangerschap als problematisch ervaren. Heb je last van een of meerder van deze klachten, blijf er dan niet mee rondlopen. Bij de basis kun je terecht voor seksuele hulpverlening bij onze ervaren en deskundige therapeutes. 

Oorzaken van seksuele problemen

Voor plezierige seks is voldoende seksuele opwinding nodig. Maar ook een veilig gevoel en bekkenbodemspieren die kunnen ontspannen en aanspannen zijn van groot belang. Veel problemen worden dan ook veroorzaakt door het slecht functioneren van deze spieren. Vaak zie ik dit soort problemen na een zwangerschap. Hierbij wordt vaak gedacht aan vrouwen maar ook bij mannen komen bekkenproblemen voor. Seksuele hulpverlening in de vorm van bekkenfysiotherapie kan in deze gevallen verlichting geven.

Andere oorzaken van het ontbreken van plezier bij het vrijen kunnen zijn:
  • Gebrek aan kennis en vaardigheden
  • slechte ervaringen 
  • angst
  • hormonale veranderingen
  • een (seksueel) trauma
  • ziekte
  • medicijnen
  • operaties
  • levensstijl

Seksuele hulpverlening in een veilige omgeving

Zowel Ariënne de Koning als Renate van der Schans volgen de post-hbo-opleiding seksuologie.

Hoewel het niet altijd makkelijk is om over seksuele problemen te praten, kun je terecht voor hulp bij onze gespecialiseerde collega’s.  Zij begeleiden je in de veilige omgeving van onze praktijk.

Seks is iets gezamenlijks. Het is dus goed dat je partner ook bij deze therapie betrokken is maar het is niet noodzakelijk voor het slagen ervan.

Bekkenfysiotherapie: bewustwording

Veel vrouwen bouwen onbewust spanning op in de bekkenbodemspieren. Door bewustwording, ontspannings- en ademhalingsoefeningen leren we je deze spanning op te sporen en los te laten. Ook kan het zijn dat voorbeeld na een zwangerschap er juist te weinig spanning in de bekkenbodem aanwezig is. Door middel van de juiste training zorgen we ervoor dat je bekkenbodem weer sterk en stabiel wordt. Lees meer over bekkenfysiotherapie.

De Basis Weert: vele specialismes onder één dak

Naast seksuele hulpverlening en bekkenfysiotherapie bieden we in het Gezondheidscentrum Molenakker in Weert (Midden-Limburg) een combinatie van specialismes aan. Zo kun je bij ons ook terecht voor algemene fysiotherapiehaptotherapie sportfysiotherapie, een revalidatietraject of enneagram consult. We werken daarnaast ook veel samen met onze partners, waaronder een voedingscoach, ergotherapeut, coach en logopedist. Het ruime aanbod aan mentale en fysieke begeleiding maakt de Basis uniek en zorgt ervoor dat we altijd Optimale Zorg op maat kunnen bieden.

Scroll to Top