Herstel de verbinding met jezelf.
Door Sonja Baetsen, haptotherapeut.
De zomervakantie is weer bijna ten einde. Ben je echt tot rust gekomen en kijk je uit naar het weerzien met je collega’s? Of voel je juist de spanning in je lijf toenemen als je er alleen al aan denkt straks weer te moeten gaan werken? Helaas is werkstress de laatste jaren een veel te groot probleem geworden. Als je niet zelf ooit met een burn-out te maken hebt gehad ken je vast wel iemand die het heeft meegemaakt. Maar waar ligt de oorzaak? En is het mogelijk een burn-out te voorkomen? In mijn praktijk help ik dagelijks mensen met deze klachten. Graag geef ik meer uitleg over het begrip burn-out en wat haptotherapie in tijden van (teveel) stress voor je kan betekenen.
Wat is een burn-out?
Laten we bij het begin beginnen. De term burn-out wordt veel gebruikt, maar wat betekent het precies?
Burn-out is een metafoor voor mentaal ‘opgebrand’ zijn. Wanneer je te lang teveel hebt gegeven kom je op een bepaald punt in een situatie van psychische uitputting terecht. Je brandstof is op waardoor je ook lichamelijke klachten krijgt. Misschien denk je ‘dat overkomt mij niet’. Maar ieder mens heeft zijn eigen grens wat emotionele belasting betreft, zowel op werk als privé gebied. In de huidige maatschappij van individualisatie, steeds meer prikkels en minder tijd met elkaar doorbrengen kan dit emotionele uitputting veroorzaken.
Burn-out en persoonlijkheid
Hoewel iedereen een burn-out kan krijgen is de kans bij de een groter dan bij de ander. Dit heeft te maken met je persoonlijkheid, hoe je bent en handelt. Vaak ben je je hier niet bewust van. Maar bepaalde karaktereigenschappen of gedragingen kunnen je behoorlijk tegenwerken als je in of tegen een burn-out aan zit. Denk hierbij aan:
• Perfectionisme
• Hard werken
• Plichtsgetrouw
• Toegewijde idealisten
• Ambitieus
• Behoefte zich te bewijzen
• Doelgericht
• Moeite met nee zeggen
• De eigen grenzen niet kennen
• Meer doen dan kan
• Moeite met delegeren
• Zichzelf opofferen
Overigens is het belangrijk om een burn-out niet te verwarren met andere condities. Enkele beelden die erg op een burn-out lijken zijn depressie, angststoornis, chronisch vermoeidheidssyndroom of post whiplash klachten.
Burn-out symptomen
Burn-out symptomen zijn heel divers en soms moeilijk te herkennen. Vaak vallen de puzzelstukjes pas op hun plek als het te laat is. Dan zie je de verschijnselen die er langzaam maar zeker toe geleid hebben dat je uiteindelijk opgebrand thuis bent komen zitten.
Veel voorkomende symptomen van teveel stress en burn-out zijn overmatige vermoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid, seksuele problemen, snelle irritatie, vatbaarheid voor infecties, neerslachtigheid, achterdocht en sociale angst en/of paniekaanvallen.
Een andere typisch burn-out kenmerk is hard werken maar niet meer vooruitkomen. Je krijgt steeds meer het gevoel dat je niet bekwaam bent. Succes blijft uit, je keert naar binnen toe en bouwt een bepaalde onverschilligheid op naar de wereld om je heen op. Je kunt simpelweg niet meer.
Haptotherapie bij burn-out
Vaak is (langdurig) fysiek rust nemen het eerste doktersadvies bij een burn-out. Het idee hierachter is dat voldoende rust je lichaam de kans geeft om te herstellen. Fysieke rust is zeker belangrijk, maar niet het enige wat nodig is. Nog belangrijker is het om je mentale rust terug te vinden. Langdurig thuis zitten vergroot bij veel mensen juist de innerlijke onrust in plaats van dat het rust geeft. Het zorgt voor een gevoel van helemaal niets meer te kunnen en afgesloten te zijn van het ‘normale’ leven.
Waar ik in geloof is het aangaan van een nieuwe verbinding met jezelf, zowel op het gebied van werk als in je privéleven. Haptotherapie bij burn-out ondersteunt je in dit proces. Samen met jou ga ik door de emoties heen in plaats er van weg te rennen. Je leert te herkennen wat je lichaam je wil vertellen. En welke gedragingen of eigenschappen constructief zijn en welke juist niet. Haptotherapie geeft je de juiste handvaten om weer in balans te komen zodat je met hernieuwde kennis en energie door kunt.
Burn-out preventie voor werkgevers
Burn-out voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Een burn-out wordt vaak gezien als werk-gerelateerd, maar in feite gaan werk-gerelateerde factoren en persoonsgebonden factoren altijd samen.
Als werkgever of organisatie is het heel belangrijk om signalen van burn-out bij werknemers te herkennen. Onthoud hierbij dat:
• De gezondheid van werknemer en organisatie elkaar beïnvloeden
• Het management verantwoordelijkheid draagt voor de gezondheid van werknemers
• Iedere werknemer en organisatie op eigen wijze met stress omgaat
Gezonde medewerkers dragen bij aan een gezond bedrijf.
Wat kun je als werkgever doen om burn-out te voorkomen?
Allereerst is het zaak om werknemers oprecht het gevoel te geven dat er naar ze geluisterd wordt. Zinvol werk en een gevoel van autonomie zijn zeer belangrijk bij het voorkomen van stress. Steun vanuit de organisatie kan, als er al sprake is van teveel stress, op vele manieren vormgegeven worden.
Maak samen met je werknemer een stappenplan. Stel een vertrouwenspersoon aan, pas de hoeveelheid werk aan en onderzoek of een bedrijfswelzijnsprogramma of individuele begeleiding gewenst is. Haptotherapie kan ingezet worden in het voorkomen van burn-out bij werknemers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan preventieve voorlichting op zowel groeps- als individueel niveau.
Meer informatie?
Wacht niet totdat je echt niet meer verder kunt. Door mijn ervaring in het behandelen van burn-out klachten weet ik dat het mogelijk is om zelfs binnen korte tijd al mooie resultaten te boeken.
Heb je zelf last van mentale of fysieke stressklachten of ben je werkgever en wil je meer weten over burn-out preventie? Neem gerust contact met mij op of maak een afspraak voor een intake gesprek. Ik help je graag verder.