In de serie ‘Hoe is het met mijn bekkenbodem na de bevalling?’ leer je meer over wat je kunt verwachten en zelf kunt doen om je bekkenbodem te versterken. Vandaag deel 2:
6 weken na de bevalling
Je baarmoeder is weer geslonken tot het oorspronkelijke formaat. Je hebt geen nabloedingen meer. Als je een keizersnede hebt gehad of in het geval van een (sub)totaalruptuur is het litteken zover hersteld dat je langzaam mag gaan belasten.
Oefeningen en tips
- Je kunt nu gaan beginnen met het rustig opbouwen van je conditie. Ook kun je gaan werken aan de kracht en coördinatie van de spieren van je buik en de bekkenregio.
- Je kunt na het trainen wat last krijgen van spierpijn, maar die moet na 24 uur duidelijk afgenomen zijn.
- De treksterkte van het bindweefsel is nog steeds minder dan 50% van de oorspronkelijke waarde. Daardoor is je bekkenbodem nog niet in staat om belasting als springen en hardlopen op te vangen. Ook als je je verder heel fit voelt. Als je te snel te zwaar gaat belasten vermindert het herstel in het bekkengebied.
- Wanneer je borstvoeding geeft, vraagt dat veel energie. Houdt er in dat geval rekening mee dat je minder energie over hebt voor andere belasting.
- Het kan slim zijn om te starten met trainen onder begeleiding van een docent die ervaring heeft met vrouwen in de periode na de zwangerschap en bevalling.
- Overleg ook altijd met een deskundige voordat je meer buikspieroefeningen gaat toevoegen aan je training. Schuine buikspieroefeningen mogen zeker al, maar met de rechte buikspieren kan het zijn dat je nog even moet wachten.
Het blijft belangrijk om de oefeningen voor de bekkenbodem en andere spieren op de juiste manier uit te voeren en te kijken wat jij nodig hebt.
Voor advies of hulp hierbij kun je contact opnemen met een van onze bekkenfysiotherapeuten.