Wat is chronische pijn?

Wat is chronische pijn?

Wat is chronische pijn? En wat is het verschil met acute pijn?

Je hebt misschien wel eens je enkel verstuikt als je bent gevallen, dan weet je precies wat acute pijn inhoudt. Bij acute pijn is er een prikkel is op het weefsel, er is een beschadiging die aantoonbaar is, dat is acute pijn. Er gaan allerlei seintjes naar onze hersenen toe en wij worden het gewaar als pijn. Acute pijn heeft een beschermingsprikkel. Als je je enkel bezeert hebt ga je daardoor minder lopen, ontlasten en je lichaam rust geven. Dat is waar de pijnprikkel voor bedoeld is, het geeft je lichaam de kans te herstellen.

Langer dan 3 maanden pijn 

Maar wat als de pijn blijft? Als dit langer is dan 3 maanden spreken we van chronische pijn. Soms is er dan nog steeds een acute oorzaak qua pijnprikkeling. Er is nog steeds weefselschade aanwezig, er is iets kapot.

Chronische pijn zonder prikkel

Maar soms is er ook pijn zonder dat er nog een prikkel is. Er is geen weefselbeschadiging meer die de pijn veroorzaakt. En dat is eigenlijk de raarste vorm. Mensen met chronische pijn zonder prikkel blijven vaak heel lang zoeken, gaan allerlei artsen af zonder resultaat. Er is eigenlijk niks meer aantoonbaar te vinden. Maar toch heb je pijn en denk je, hoe kan dat? Waar komt dat vandaan? Het kan je tot wanhoop drijven.

Sensitisatie; paadjes naar de pijn

Nu weten we sinds een aantal jaren steeds meer over pijn en het ontstaan ervan. Eigenlijk is het zo dat op een gegeven moment ons brein gevoelig wordt voor pijn. Dat noemen we sensitisatie.

Bij sensitisatie worden ons zenuwstelsel en ons lijf te alert op pijnprikkels. Omdat er voor langere tijd pijnprikkels zijn geweest gaat ons lijf deze onthouden. Dus het weet de paadjes naar de pijn steeds makkelijker te vinden.

Chronische pijn is gekleurd

Als je een pijnprikkel hebt kan deze gekleurd kan worden door eerdere herinneringen, pijnervaringen, en natuurlijk allerlei angsten en emoties die daarmee gepaard gaan. Al deze dingen kunnen de pijn uitvergroten. De pijn wordt als het ware gekleurd en krijgt een bepaalde betekenis voor iemand. 
Dat is ook de reden waarom je pijn kan hebben door aan iets te denken dat gerelateerd is met pijn, die eerdere ervaring, zonder dat er een daadwerkelijke stimulus is die de pijn veroorzaakt. Je ervaart dus daadwerkelijk pijn, alleen wordt die in ons brein gecreëerd. Dit is het belangrijkste verschil tussen acute pijn en chronische pijn.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven